Celem szkolenia jest przekazanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania, nowatorskich metod żywieniowych oraz suplementacji w sporcie. Szkolenie skierowane jest do sportowców, trenerów, nauczycieli WF, dietetyków współpracujących z osobami aktywnymi oraz osób chcących pogłębić swoją wiedzę z zakresu dietetyki i suplementacji. Po zakończonym szkoleniu kursant otrzymuje certyfikat.
RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA:
1. BLOK ŻYWIENIA I FIZJOLOGII
- Omówienie podstawowych pojęć związanych z fizjologią i dietetyką sportową
- Zapotrzebowanie energetyczne ustroju – jak liczyć? Na co zwrócić uwagę?
- Zapotrzebowanie organizmu na makro- i mikroskładniki, omówienie ich roli oraz ewentualnych zagrożeń wynikających z nadmiaru/niedoboru
- Dieta paleo i problematyczne produkty – gluten, nabiał, jaja, olej kokosowy – czy należy uważać? U kogo? Po co?
2. BLOK NAWADNIANIA W SPORCIE
- Proces pocenia
- Straty wody i elektrolitów, konsekwencje zdrowotne i sportowe, sposoby zapobiegania
- Możliwości przyspieszenia procesu rehydratacji organizmu
3. BLOK WSPOMAGANIA
- Skala stosowania suplementów i dopingu na świecie
- Omówienie najpowszechniej stosowanych środków wspomagających – mechanizm działania, zasadność stosowania, dawkowanie
- Kreatyna
- Kofeina
- Beta alanina
- Azotany
- Witamina D
- Probiotyki
- Zastępniki posiłków
- Odżywki wysokobiałkowe
- Spalacze tłuszczu
- Melatonina i wspomagacze regeneracji
- Zanieczyszczenia suplementów – możliwości, skala zagrożenia, konsekwencje zdrowotne i sportowe
4.BLOK MEDYCYNY W SPORCIE
- Podstawowe badania profilaktyczne wraz z interpretacją wyników
- Omówienie najczęstszych schorzeń dotykających osoby aktywne i sposobów ich zapobiegania/minimalizacji narażenia/dietoterapii
- Niedokrwistości
- Zaburzenia wodno-elektrolitowe
- Zaburzenia integralności bariery jelitowej – „rozszczelnienie jelit”
- Objawy refluksowe w trakcie i po wysiłku fizycznym
- Przeciążenia stawów
- Problemy ze snem
5. WARSZTATY PRAKTYCZNE I DYSKUSJA
Minimalna liczba uczestników: 10 osób, maksymalna: 30 osób.
Godziny: 9:00-15:00