Publikacje

ENZYMY TRAWIENNE

Jest maj, ruszył sezon grillowy. Pomijając napoje, jakie wielu Polaków spożywa w czasie grillowania, pewne jest, że w tym okresie każdy z grillujących zjada nie małe ilości różnego rodzaju mięsa, kiełbas czy też różnego rodzaju ryb. W dużym skrócie spore ilości białka.

Spożywanie dużej ilości białka wymaga od naszego organizmu ciężkiej pracy. Niestrawność, wzdęcia, bóle brzucha, to często towarzyszące nam problemy w czasie weekendowego grillowania. Jak pomóc naszemu ciału usprawnić tę żmudną pracę ? Odpowiedź jest prosta - enzymy trawienne!

Bromelina i Papaina

Są to dwa podstawowe enzymy, które pomagają trawić białka. Możemy je znaleźć w owocach, które są dość łatwo dostępne w naszym kraju, a konkretnie w ananasie oraz kiwi. Oczywiście najlepszym wyborem będą świeże owoce, ew. mrożone.
Poza walorami smakowymi, ich zaletą będzie fakt, że dodanie plastra ananasa lub kilka kawałków kiwi, do soczystego kawałka mięsa, jest nie tylko świetnym urozmaiceniem posiłku, ale i ukłonem w stronę naszego układu pokarmowego.

Część czytelników z pewnością zaznaczy, iż owoce to też fruktoza, glukoza czyli cukry proste. Zbyt duża ich ilość powoduje, że tyjemy!

Owszem, owoce zawierają cukry proste - Ananas w 100g zawiera ok. 12-13g węglowodanów (cukrów). Kiwi w 100g zawiera nieco ponad 13g węglowodanów. Przede wszystkim, jednak zawierają również sporo witamin, są także świetnym źródłem potasu (odpowiednio ananas 220.00 mg w 100g, kiwi 290.00 mg w 100g owocu).

Wspomniana zawartość cukru wcale nie oznacza, że po nich grożą nam nadprogramowe kilogramy! TYJEMY OD NADMIARU KALORII W DIECIE!!
Jeżeli na co dzień spożywamy więcej kalorii (energii), niż nasz organizm potrzebuje, to nadmiar będzie zamieniany w tkankę tłuszczową. Dlatego nie rezygnowałbym z owoców w diecie (zwłaszcza z tych dwóch), tylko po prostu uwzględnił je w bilansie kalorycznym naszej diety oraz w rozkładzie poszczególnych makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany).
Dla osób przygotowujących się do zawodów, które koniecznie muszą ograniczyć ww. składnik oraz dla osób na dietach tłuszczowych ketogenicznych, polecam suplementy z bromeliną i papainą. Bez problemu można je nabyć w niemal każdej aptece czy sklepie z suplementami.

Nasuwa się jednak kolejne pytanie, a co z trawieniem większych ilości jedzenia, nie tylko białka, ale tłuszczu i węglowodanów? Bromelina oraz papaina pomagają strawić białka - a co z trawieniem pozostałych makroskładników?

Jeśli ktoś spożywa duże ilości tłuszczów i węglowodanów - często spotykane zjawisko wśród sportowców, zwłaszcza kulturystów w okresie zwiększania masy mięśniowej, podczas ładowania przed zawodami czy przy wysokokalorycznych dietach strongmen'ów, w sztukach walki itp. - to przydatne będą suplementy zawierające enzymy trzustkowe. Jednak koniecznie muszą posiadać odpowiednią otoczkę. Dlaczego? O ile bromelaina i papaina, działają już w żołądku i radzą sobie w środowisku kwaśnym - a takie jest w żołądku m.in. przez kwas solny (pH ~ 2) - to niestety enzymy trawienne, pomagające strawić większe ilości tłuszczu i węglowodanów podane z suplementu bez odpowiedniej otoczki, zostają zniszczone przez działanie protaz i kwasu solnego. Dlatego jeśli chcemy wspomóc trawienie tłuszczu i węglowodanów suplementem, to wybierajmy te, zawierające odpowiednią otoczkę!
Przykłady takich suplementów dostępnych w niemal każdej aptece to: kreon 10 000 i 25 000, Kreaon Travix, pancreatinum i pancreatinum forte (w aptekach są oczywiście różne zamienniki).
 
Często słyszymy, że cukry (węglowodany) trawią się już w jamie ustnej...

To prawda, ale tam odbywa się tylko wstępne trawienie za pomocą amylazy ślinowej. Dalsze trawienie odbywa się już za pomocą enzymów trzustkowych, a ostateczne trawienie i przyswajanie pokarmu w dwunastnicy i jelicie cienkim.


Podsumowując:

- Podczas grillowej sielanki czy bycia na diecie wysokobiałkowej, nie zapomnij dodać nieco świeżych owoców do swojego jadłospisu, w szczególności ananasa i kiwi.

- Osoby na diecie redukcyjnej, nie mogące sobie pozwolić na dodatkową porcję owoców - mogą zaopatrzyć się w suplementy, posiadające w składzie bromeline i papainę.

- Osoby, których dieta jest wysokokaloryczna, bogata w węglowodany i tłuszcze lub sportowcy, którzy w danym okresie muszą jeść znacznie więcej niż na co dzień, mogą wspomóc układ trawienny suplementami, zawierającymi enzymy trzustkowe - pod warunkiem, że mają odpowiednią otoczkę!



Autor

Adam Suker
Adam SukerMISTRZ POLSKI

INNE ARTYKUŁY AUTORA

PIECZYWO PEŁNOZIARNISTE A PIECZYWO BIAŁE

W swojej pracy jako trener, jak i w pracy nad samym sobą, jako zawodnik spotykam różnych ludzi. Ludz..

ZOBACZ TAKŻE

SUBSTANCJE I METODY ZABRONIONE ORAZ PODSTAWY ICH DZIAŁANIA - CZĘŚĆ II

Poprzednie substancje i metody zabronione zostały opisane przeze mnie w części I. W części tej znajd..

JAK SKUTECZNIE POPRAWIĆ CHWYT

Wiele ćwiczących osób ma problem ze słabym chwytem. Mała masa mięśniowa bądź krótkie palce i drobne ..

ĆWICZYĆ Z PASEM CZY BEZ?

Człowiek widząc bardziej doświadczonych, większych i silniejszych sportowców ćwiczących w pasach lęd..

OSIEM KROKÓW DO EFEKTYWNEGO BIEGANIA

„Jak biegać najefektywniej?” W sieci dużo jest artykułów na ten temat, ale dostarczają sprzecznych i..

KRÓTKA HISTORIA DOPINGU W SPORCIE

Wykorzystywanie substancji wspomagających w celu uzyskania przewagi nad rywalami, pojawiło się już p..